Fabrikanten zetten verkeerde maat op kinderschoenen


Een verkeerde schoenmaataanduiding is een belangrijke reden waarom meer dan de helft van alle kinderen in te kleine schoenen loopt. Een recente studie laat zien hoe ernstig de situatie werkelijk is: 86% van alle kinderschoenen is kleiner dan zou moeten.

Hoe kunnen we er voor zorgen dat er minder kinderen met te kleine schoenen lopen?

Dit was het doel van een samenwerkingsstudie van het team van Meetmaatje en een Europese zorgverzekeraar. In verschillende kleuterscholen werd de pasvorm van de kinderschoenen onderzocht en ook werd gemeten of de binnenmaat van de schoenen overeenkwam met de schoenmaat op het label van de schoenen.

De resultaten waren zelfs voor de onderzoekers verrassend: 1638 van de 1.898 schoenen waren kleiner dan de schoenmaat aangaf, sommige waren zelfs vier maten te klein!

Onderzoeker Wieland Kinz: "86% van de kinderschoenen is veel te klein geproduceerd. Het begint er steeds meer op te lijken dat fabrikanten dit opzettelijk doen, met als doel om ouders vaker nieuwe kinderschoenen te moeten laten kopen. Met het risico dat de kinderen hierdoor blijvende voetschade oplopen. "

In eerdere wetenschappelijke studies is al aangetoond dat er een verband bestaat tussen het dragen van te kleine schoenen en een permanente scheefgroei van de grote teen (hallux valgus) bij peuters en kleuters.

Het onderzoeksteam van Meetmaatje beveelt ouders aan om altijd de binnen lengte van kinderschoenen op te meten.

Koop je schoenen in een schoenenwinkel of online, Dring er dan altijd op aan dat men de binnen lengte van de schoenen opmeet en de voeten van het kind zelf. Alleen dan kan men zeker weten dat de vereiste 12 mm extra ruimte in de schoen aanwezig is.

Tip: U kunt zelf ook controleren of een schoen de juiste schoenmaat aanduiding heeft: 1 EU-maat is 6,67 mm. Een schoen met maat 40 moet daarom een binnen lengte van 26,7 cm hebben.