Kinderschoenen: meisjes winnen, jongens verliezen


De meeste kinderen dragen schoenen die te klein zijn voor hun voeten. Ons onderzoeksteam heeft samen met een regionale zorgverzekeraar onderzocht hoe deze situatie verbeterd kan worden. De resultaten zijn op zijn minst verrassend.

De cijfers zijn overal vergelijkbaar, ongeacht waar je kijkt: of het nu in Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland of Japan is, ongeveer 2/3 van alle kinderen draagt te kleine schoenen en riskeert blijvende schade aan voeten, botten en gestel.

Een Oostenrijks onderzoek heeft nu voor het eerst aangetoond hoe deze situatie kan worden verbeterd. Onderzoekers vergeleken de pasvorm van de schoenen van proefpersonen aan het begin en aan het einde van de studie die een jaar duurde. Tijdens de onderzoeksperiode kregen de ouders regelmatig informatie en praktische tips, bijvoorbeeld over het nauwkeurig controleren van de benodigde 12 mm extra ruimte in de tenen van hun kinderschoenen of over het kopen van goed passende schoenen online.

Het belangrijkste advies dat onderzoekers hadden voor ouders: negeer gelabelde schoenmaten en meet zowel de voeten van uw kinderen als de binnen lengte van hun schoenen! Uit de metingen aan het begin van het onderzoek was al duidelijk dat 87% van alle gelabelde schoenmaten onnauwkeurig en misleidend zijn. Zoals eerder in andere studies is aangetoond, zijn de meeste kinderschoenen kleiner dan de schoenmaat aangeeft, soms tot wel 3 centimeter korter. Een schoen met het etiket EU-maat 30, zou bijvoorbeeld qua inwendige lengte slechts het equivalent zijn van een EU-maat 26.

Projectleider Wieland Kinz: "Na een jaar van goede voorlichting en herhaling, droegen veel van de kinderen schoenen die goed passen, wat betekent dat minder kinderen te kleine schoenen dragen."

Wat de onderzoekers het meest verbaasde, was echter dat aan het einde van de studie, meisjes schoenen beduidend beter pasten dan jongensschoenen '. De reden van dit verschil is nog onduidelijk.

In een vervolgproject zullen onze onderzoekers zich richten op de vraag of ouders gezondheid gerelateerde informatie anders beoordelen op basis van het geslacht van hun kind.

Ons onderzoeksteam heeft een pagina samengesteld voor ouders en zorgprofessionals met de drie belangrijkste tips om ervoor te zorgen dat kinderschoenen goed passen. Hieronder kunt u deze gratis downloaden.


Download PDF